doi: 10.4489/KJM.2014.42.3.191


누룩곰팡이 분리균의 다양성 및 당화능 분석과 독소생산능 조사

Diversity, Saccharification Capacity, and Toxigenicity Analyses of Fungal Isolates in Nuruk

  • 김민식(경상대학교 응용생명과학부),
  • 김신일(대한민국산림청 국립산림과학원장),
  • 하병석(대한민국산림청 국립산림과학원장),
  • 박혜영(농촌진흥청 국립식량과학원),
  • 백성열(농촌진흥청 국립농업과학원 발효식품과),
  • 여수환(농촌진흥청 국립농업과학원 농식품자원부 발효식품과),
  • 노현수(경상대학교 생명과학부)

피인용문헌(Cited by)

  • . "Comprehensive analysis of fungal diversity and enzyme activity in nuruk, a Korean fermenting starter, for acquiring useful fungi" The journal of microbiology, vol. 55(5), p.357-. 2017. doi:10.1007/s12275-017-7114-z
  • . "Analyses of microbial community and quality characteristics of nuruk" 한국식품저장유통학회지, vol. 29(1), p.105-. 2022. doi:10.11002/kjfp.2022.29.1.105
  • . "Physicochemical and functional characteristics of non-Saccharomyces cerevisiae isolated from traditional nuruk" 한국식품저장유통학회지, vol. 29(3), p.482-. 2022. doi:10.11002/kjfp.2022.29.3.482
  • . "Influence of aflatoxin in Nuruk on the safety of starch‐based alcoholic beverage" Journal of food science : an official publication of the Institute of Food Technologists, vol. 85(3), p.762-. 2020. doi:10.1111/1750-3841.15050
  • . "누룩에서 분리한 Saccharomycopsis fibuligera 미강발효물의 효소활성 및 항산화능에 대한 연구" 한국융합학회논문지, vol. 12(11), p.403-. 2021. doi:10.15207/JKCS.2021.12.11.403
  • . "Makgeolli - The Traditional Choice of Korean Fermented Beverage from Cereal: An Overview on its Composition and Health Benefits" Ciência e tecnologia de alimentos, vol. 42 p.e43920-. 2022. doi:10.1590/fst.43920
  • . "Quality Characteristics of Solid Fermented Koji Manufactured from Aflatoxin-reduced Aspergillus sp. Starter" 東아시아食生活學會誌, vol. 28(5), p.384-. 2018. doi:10.17495/easdl.2018.8.28.5.384
  • . "pH Changes Have a Profound Effect on Gene Expression, Hydrolytic Enzyme Production, and Dimorphism in Saccharomycopsis fibuligera" Frontiers in microbiology, vol. 12 p.672661-. 2021. doi:10.3389/fmicb.2021.672661
  • . "뽕잎 장아찌로부터 분리된 Lactobacillus plantarum 균주의 유해균 증식 억제 활성" Microbiology and biotechnology letters, vol. 44(2), p.163-. 2016. doi:10.4014/mbl.1602.02004
  • . "막걸리 유래 미생물의 활용을 위한 연구 동향" Microbiology and biotechnology letters, vol. 44(3), p.229-. 2016. doi:10.4014/mbl.1605.05002
  • . "동시당화발효공정을 위한 바이오캡슐 형성" Microbiology and biotechnology letters, vol. 45(2), p.162-. 2017. doi:10.4014/mbl.1702.02004
  • . "밀누룩으로 제조한 전통탁주의 이상발효 원인 규명: 사례분석" 한국식품과학회지, vol. 54(3), p.343-. 2022. doi:10.9721/KJFST.2022.54.3.343